Wednesday, February 15, 2012

Imbasan Sejarah: Rundingan Baling.

Imbasan Sejarah: Rundingan Baling.


Tunku Abdul Rahman Putra tiba untuk mengadakan rundingan dengan Chin Peng di Baling pada 28 Disember 1955.Akibat kesukaran dan kekurangan sokongan daripada masyarakat, pemimpin PKM, Chin Peng telah meminta rundingan diadakan pada tahun 1955. Rundingan Baling ini diadakan pada 28 - 29 Disember 1955.

Dalam rundingan itu, kerajaan telah menawarkan pengampunan dengan syarat PKM dibubarkan, tetapi Chin Peng berkeras agar PKM dibenarkan bergerak sebagai sebuah parti politik. Usul tersebut ditolak oleh Kerajaan.

Tunku Abdul Rahman Putra Al-Haj kemudiannya menegaskan kepada rakyat bahawa PKM bertindak menentang kerajaan yang dipilih rakyat.

No comments :

Post a Comment

Advertised

Kami membuka peluang kepada anda untuk mengiklankan perniagaan anda bersama kami yang boleh dilihat oleh pembaca dan pelawat Aktivis Media Siber.
Jenis iklan :-
1. Banner ( 728×90, 468×60, 300×250 )
2. Iklan Teks Berbaris
3. Advertorial
Untuk iklan jenis advertorial, segala bahan iklan hendaklah disediakan oleh pihak anda (pengiklan) sendiri. Sekiranya memerlukan pihak kami menulis advertorial bagi pihak anda (pengiklan), caj pengiklanan adalah berbeza.
Syarat-syarat pengiklan ialah:-
1. Iklan mestilah bebas dari segala bahan larangan seperti berunsur lucah, MLM, rokok, arak dan lain-lain lagi yang dirasakan tidak sesuai untuk bacaan umum.
2. Tempoh iklan dipaparkan adalah selama satu bulan ( 1 ) dari tarikh iklan anda diluluskan.
3. Pihak kami berhak menolak/memadam iklan anda sekiranya terdapat unsur-unsur penipuan di dalam iklan tersebut.
Untuk sebarang pertanyaan atau tempahan, boleh hubungi kami di alamat email ke sahabatmediamelaka@gmail.com . Terima kasih.